Friday, 6 January 2012

New.

Assalamualaikum. Alhamdulillah just start my schooling and being as form 4 student. Everything was great. I love my new teachers,environment, friends, 4SC1 class and all hihi. Now I love apiqah gang. K maybe can consider as my new gangs haha. They shoo sempoi and cute lyka me. I sit with Yasmin, Nazira, Fazlia and Najwa. Our class at lab. Physic lab if im not mistaken. Floating class or in BM 'kelas terapung'. Pathetic kannn? Uhm, but its sokay. Belajar kelas ape pun sama je :) So we sit in a group with the long table quite long leww. Uhm, ok add math hebat gilew sbb sy sgt faham haha ^^v Sejarah, teacher just start teaching, uhm ok. Me love sejarah poeber kekeke. Yg lain belum lagi, math dah and mule2 tak faham then when dh faham okeylah! Me just love all alhamdulillah. But though I love my new class but i admit its hard when my close friends are apart. Nk bgtahu secret susah ah kan. Dpt jumpe masa rehat jew paling lama. Btw, I got new crush. TWO crush okay haha. One in my class and one in other class kekeke. One is handsome and one quite cute lol. Will tell fatimah bout this. That's all, muah Xo
Posted by Junho's :>

Monday, 2 January 2012

Hi. Saya boring. Tak tahu nk buat ape and nk post juga asal boleh post something kat blog. Uhm nk ckp pasal ape ehhhh?! Ok! Wa dh beli brg sekolah, tapi baju sek belum tah beli tah tidak sbb kalau dpt masuk asrama rugi pulaaaa. Tapi dlm hati kata 'NAK'. Hihi, wa dh beli stationery! Wa paling excited kalau beli stationery sbb best, sume wa rasa nk rembat kt Popular Ampang Point tu :B Nnti ada pen baru, pemadam, sharpener ^^v Lagi satu, ni td kena mengena dgn school thingy. Ni pasal wa, wa rasa kan wa ni mcm tak blh marah kut ceh. Tapi betul! Sbb bila wa marah kan wa rasa kelakar je sbb suara jd tinggi muke berkerut and wa seriously tak pandai nk marah paling paling pon x ckp dgn org tu. Kalau marah kwn pon, wa marah die then wa gelak then ckp main main je hahaha. Dan sy rasa sy nk beli jam. Jam yg sepuluh ringgit satu tu. Nk Mickey Mouse punyaaaaaa. Sbb Mickey Mouse comel mcm wa haha k dh tu je sebelum kena bash wa blah. Assalamualaikum! :)

Posted by Junho's :>

Facts.

Aku mmg selalu typo. And typo mmg selalu aku. Kdg kdg aku terpaksa delete balik tweet tu coz typo. And dkt blog pon aku selalu typo. So just krg buat tak tahu k. 

Posted by Junho's :>

Arshad Zamir

Okey kenal kan die? X kenal? teruk gilew wei. Haha jkjk. Die alah boyfriend wa yg pandai masak yg muda lagi handsome hohoho. K stop die Zamir masterchef kan. Uhm die my favourite but sometimesa aku rasa annoyed juga dgn mamat ni. Just die ni en nk je aku bile jumpa "Kau ni boleh tak jgn nk putus asa and down and cepat mengalah macam asdfghkl lol". Serious die ni pantang tgk org mcm nk menang takde harpan lah and whatsoever -.- K zamir tlg bersemangat, kuat semaangat, motivasi kan diri tu sikit ah. Jgn lembik sgt k kan dh kena. Sorry honey but thats you. InsyaAllah i'll keep praying for u to do your best and win in Masterchef insyaAllah, amin :) Iloveyou :*

Posted by Junho's :>

Sunday, 1 January 2012

Assalamualaikum 2012

Nmpk tak jari tu menunjukkan Two0OneTwo~

Assalamualaikum. Hari ni dah 2012. Astaghfirallah cepatnya masa berlalu but we must keep going! Actually aku nk post last for 2011 tadi but my cistah yg cantik ala diva haha gune lama takpelah so we I start my post with this new year 2 0 1 2. Alhamdulillah masih bernyawa hingga sekarang :') Uhm, gonna make new azam. Cant tell lah, its privacy :B But ape ape pun im shoo ready for school. Im so excited to be in form 4, idk why but im just excited coz new classmtaes, new subjects, new stationery kiakia ^^v InsyaAllah 2012 will be better than 2011 though for me 2011 was the best year! Semoga 2012 membawa lebih banyak kebaikan kepada kita semua dan diredhai oleh Allah SWT, amin n_n So everyone Happy New Year, sarangahe 

Posted by Junho's :>

Saturday, 31 December 2011

SUBUH
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat. Rakaat pertama:- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam. Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma. 


ZOHOR: 
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s., iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat. Rakaat pertama:- Bersyukur bagi penebusan. Rakaat kedua:- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya. Rakaat ketiga:- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah. Rakaat keempat:- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kiba
s. 

ASAR
:
 
Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu: Rakaat pertama:- Kelam dengan kesalahan. Rakaat kedua:- Kelam dengan air laut. Rakaat ketiga:- Kelam dengan malam. Rakaat keempat:- Kelam dengan perut ikan Nun. 


MAGHRIB

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu: Rakaat pertama:- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa. Rakaat kedua:- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang. Rakaat ketiga:- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga. 


ISYAK
:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur. Rakaat pertama:- Dukacita terhadap isterinya. Rakaat kedua:- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun. Rakaat ketiga:- Dukacita terhadap Firaun. Rakaat keempat:- Dukacita terhadap anak Firaun. 
Posted by Junho's :>

9 nama bermula Siti

1)SITI KHADIJAH
Merupakan isteri Rasulullah saw yang melahirkan anak-anak baginda. Setia
dan begitu kuat menyokong Rasulullah saw walaupun ditentang hebat olah
orang-orang kafir dan musyrik,serta sanggup menghantar makanan kepada
baginda ketika beribadat di Gua Hira'.

2)SITI FATIMAH
Puteri Rasulullah saw yang amat tinggi budi pekertinya.Sangat kasih dan
setia kepada suaminya,Saidina Ali Karamallahu wajhah.Walaupun Ali miskin
sehingga tidur berkongsikan satu bantal dan kadang-kadang berbantalkan
lengan Ali,namun Siti Fatimah tidak pernah merungut. Rasulullah pernah
berkata ,"Aku takkan maafkan kamu wahai Fatimah sehingga Ali memaafkan
kamu."

3)SITI AISYAH
Adalah isteri Rasulullah saw yang paling romantik.Sanggup berkongsikan
bekas makanan dan minuman dengan Rasulullah.Dimana saja baginda minum,
disitulah Siti Aisyah akan minum dengan menggunakan bekas yang sama.

4)SITI HAJAR
Isteri Nabi Ibrahim a.s yang amat patuh kepada suami dan suruhan Allah
SWT. Sanggup ditinggalkan suami atas suruhan Allah SWT demi
kebaikkan.Berjuang mencari air untuk anaknya Nabi Ismail(pengorbanan ibu
mithali)

5)SITI MARIAM
Wanita suci yang memang pandai menjaga kehormatan diri dan mempunyai
maruah yang tinggi sehingga rahimnya dipilih oleh Allah SWT untuk
mengandungkan Nabi Isa,meskipun begitu kuat tohmahan dan fitnah yang
diterimanya.

6)SITI ASIAH
Isteri Firaun yang begitu tinggi imannya dan tidak gentar dengan ujian
yang dihadapinya daripada Firaun laknatullah.

7)SITI AMINAH
Wanita mulia yang menjadi ibu kandung Rasulullah saw.Mendidik baginda
menjadi insan mulia dan tidak pernah gentar dengan ujian.

8)SITI MUTI'AH

Beliau adalah lambang isteri yang patut dicontohi dan dijanjikan Allah
SWT syurga untuknya kerana sifat setianya kepada suami yang sanggup
menjaga makan minum.Setiap hari dia menyediakan tongkat untuk dipukul
suami jika layananya tidak memuaskan.Berhias dengan cantik dan kemas
hanya untuk tatapan suami sahaja.

9)SITI ZUBAIDAH
Wanita kaya lagi dermawan menjadi isteri Khalifah Harun Al-Rashid.
Sanggup membelanjakan semua hartanya untuk membina terusan bagi kegunaan
orang ramai dengan niat hanya kerana Allah SWT.
Posted by Junho's :>